keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Kirjahyllystä: Veitikka by Veikko Huovinen


Sain taannoisella Uleåborgin reissullani suosituksen lukea tämän hieman härösti nimetyn alternative-historiallisen kirjan kultaiselta 70-luvulta. Kirjoittajahan on legendaarinen Veikko Huovinen ja aiheenahan on kannen mukaan A. Hitlerin elämä ja teot.

Tässä vaiheessa korostan, etten ole skini, vaikka luen tällaisia ja suosittelijallakin on tukka päässä.

Tässä opuksessa Huovinen tarjoilee sellaista "vakavasti otettavaa" teoriaa, että Hitler olisikin toteuttanut koko maailmansotahommat plus muut diktaattorihommat vain läpällä ja tehnyt vain maailmanluokan pilan koko planeetalle ja eritoten Saksan sotaisalle kansalle. Miksi muuten H olisi kussut niin ruhtinaallisesti kaikki niin hyvin menneet suunnitelmansa sodan loppupuolella. Tässä auttaa hitlerin paras kaveri Goebbels. Kaiken lopuksi H ja G lähtevät garguun Berliinin valtakunnankansliasta murtautuen aseellisesti liittoutuneiden piirityksen läpi, mistä esitetään todisteena yläoikealla oleva autenttinen valokuva, jonka Huovinen on pöllinyt jostain päiväkirjasta.

Kirjasta tekee vaikuttavan se, etää Huovinen on oikeasti nähnyt vaivaa ottaessaan selvää Shitlerin menneisyydestä aina pikkuvauvasta lähtien. Tai niinhän sitä luulisi. Historiallisten faktojen joukkoon on pudoteltu muutamia "oman tutkimustyön" tuloksia kuten Huovisen tekemiä haastatteluja ja jostain roskiksesta haettu päiväkirja, jota Veikko ainoana tutkijana siteeraa. Näin löydetään Aatusta monenlaisia yllättäviä piirteitä, mitä eivät historiankirjoittajat ole ymmärrettävistä syistä hänestä kertoneet. 1900-luvun historiaa tunteville kirja on oikea humoristinen elämys, kun vanhat käsitykset kääntyvät hauskasti päälaelleen.

Veitikka innostaa minut varmaankin tulevaisuudessa lukemaan lisää Huovisen kirjoja. Kirjahyllyn tulevista aarteista voin vihjaista ainakin oletettavan scifiparodia-roolipelin kamppanjan sekä maailman, joka on kiekon mallinen
Kirjoittelemisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti